חיפוש

גשר קארל בפראג: הסמל של פראג שחייבים לחצות

גשר קארל הוא אחת האטרקציות העיקריות והמוכרות בפראג, וכמובן שגם אחד מסמלי העיר. הכנו עבורכם סקירה שתציג את כל מה שחשוב לדעת על הגשר, כולל מה אפשר לעשות בו (למשל, נופים מרהיבים של פראג, דוכנים, אמני רחוב ועוד), איך להגיע אליו והאופן בו תוכלו להפוך את הביקור שלכם בו למושלם (לדוגמה, לבקר גם בשעות הלילה).

גשר קארל ונופי פראג
גשר קארל – מהסמלים הבולטים של פראג

מה עושים בגשר קארל?

יש אנשים שיטענו שבמבט ראשון, גשר קארל לא נראה כמו מה שניתן להגדיר כיצירת מופת אדריכלית. אלא שנכנסים בעובי הקורה – או אם תרצו הגשר – רואים שיש בו הרבה מאוד עניין. הגשר, שנשען על 16 קשתות, משלב קודם כל בין כמה סגנונות. בעיקר בולטים כאן הסגנונות הגותי והבארוקי, המשתלבים בצורה מצוינת בנוף של פראג.

אורכו של הגשר עומד על כ-15 מטר בין המגדלים הנמצאים בקצוות שלו, גובהו כ-13 מטר ורוחבו כ-9.5 מטר. גם אם המספרים האלו לא אומרים לכם יותר מדי, המשמעות ברורה: אם מביאים בחשבון את מיליוני התיירים שמבקרים כאן מדי שנה, סבירות גבוהה שגם במועד הביקור שלכם הגשר יהיה הומה. מהניסיון שלנו זו צפיפות שאפשר להתמודד איתה, גם אם חשוב להיערך אליה – למשל, נקיטת אמצעי זהירות מכייסים, או ההנחה שיכול מאוד להיות שחלק מהתמונות שתצלמו "ייהרסו" על ידי אנשים שייכנסו לכם לפריים.

נוף פנורמי של פראג

אחת הסיבות העיקריות לבקר בגשר קארל היא שהנופים הנשקפים ממנו הם מהיפים שתמצאו בעיר. תוכלו לראות מהגשר חלק גדול מאתרי התיירות המרכזיים של פראג, כמו למשל מצודת פראג, קתדרלת ויטוס הקדוש או גבעת פטרין. המראה שונה ומרשים בכל שעות היום, אבל יש שיגידו שבעיקר בשקיעה ובשעות הלילה, כשהכול מואר. לכן מומלץ לנסות להגיע אל גשר קארל פראג בלילה לפחות פעם אחת.

המיקום המרכזי שלו במפה התיירותית של פראג הופך את המשימה הזו לדי פשוטה, כאשר הוא נמצא במרחק הליכה קצר מכיכר העיר העתיקה, ובצד השני החלק המערבי המעניין של העיר ובו רובע מאלה סטרנה, האי קמפה, גבעת פטרין וכמובן שגם מצודת פראג.

גשר קארל בשקיעה
מומלץ לבקר בכל שעה, בעיקר בשקיעה ובלילה

אמנים, רוכלים ומה שביניהם

גשר קארל הוא מקום תוסס פעילות ברוב שעות היממה. כיום הגשר מיועד להולכי רגל בלבד, ובכל רגע נתון פוקדים אותו אינספור אנשים. מלבד התיירים, תמצאו על גבי הגשר סוחרים ודוכנים מסוגים שונים: זהו לא המקום לחפש מציאות, כמובן, אבל בהחלט אפשר להצטייד במזכרת אחת או שתיים.

את הגשר פוקדים כמיטב המסורת אמנים מסוגים שונים, כמו נגנים וזמרים, ציירי קריקטורות ופסלים אנושיים. האווירה הזו היא אחת הסיבות לקסם שלו.

אומנות על גשר קארל

גשר אחד, עשרות פסלים

"דיירים" חשובים אחרים על גשר קארל בפראג הם הפסלים. יש על גבי הגשר כ-30 פסלים די מרשימים, כמו הפסל של קארל ודמויות היסטוריות אחרות, קדושים נוצריים (כמו ויטוס הקדוש או יאן נפומוק, שהוא הקדוש שתמצאו הכי הרבה פסלים שלו בפראג) ואחרים.

אחד ממוקדי העניין הבולטים כאן הוא פסל ישו, סמוך לקצהו של הגשר, שנבנה בכמה שלבים. על גבי הפסל תראו כיתוב בעברית ("קדוש, קדוש, קדוש ה' צבאות"), שמוכר לכם כמובן מהתפילות שלנו. אם חשבתם שמדובר בסימן שמראה על השגשוג של הקהילה היהודית בפראג והמקום המרכזי שלה בתמהיל העיר, חשבו שנית כי זה לא בדיוק ככה. לפי האמונה המקומית, מימון הכיתוב הזה הוטל כעונש על יהודי שסרח, בין אם בבגידה, בחוסר כבוד לפסל או כל סיפור אחר.

חשוב לציין שעם כל היופי של הפסלים, אתם לא תראו מולכם את העבודה המקורית. כל הפסלים הפזורים על הגשר הם העתקים מלאים של הפסלים המקוריים, שנמצאים כיום במוזיאון הלאומי של צ'כיה.

ההיסטוריה של גשר קארל בפראג

המטרה העיקרית של גשרים, אם ניצמד רגע להגדרות הבסיסיות שלהם, היא ברורה: זהו מבנה שהוקם כדי לאפשר מעבר, בטוח כמובן, מעל מכשולים כמו נהרות, עמקים ומסילות רכבות. הגשר לקח במהלך השנים כמה תפקידים, שהשתלבו היטב בהיסטוריה העשירה של העיר.

הסיפור של גשר קארל מתחיל עוד במאה ה-12. באותן שנים בירת צ'כיה החלה לגדול, ונוצרה הפרדה בין החלק ה"ישן" ל"חדש" (כמובן שהמונחים האלו הם יחסיים לאותה תקופה). את ההפרדה הזו יצר כמובן נהר הוולטאבה, כך שהיה צורך לבנות גשר שיאפשר את החיבור בין חלקי העיר.

הנה כמה תחנות עיקריות בהיסטוריה של גשר קארל בפראג:

  • ב-1170 נבנתה כאן הגרסה הראשונה של הגשר. היא נקראה "גשר יהודית", על שם אשתו של ולדיסלאב הראשון, מלך פולין שהיה ידוע בכינויו "ארוך האמה".
    כמה מאות שנים לאחר מכן נהר הוולטאבה הוצף, והגשר הצנוע התמוטט.
  • בשלב מסוים, המלך קארל הרביעי החליט להקים מחדש גשר מודרני יותר, על חורבותיו של הישן. הוא פנה לאדריכל החצר שלו במשימה.
  • אבן היסוד של הגשר הונחה ב-1357, בעצת מומחי אסטרולוגיה ונומרולוגיה. הבנייה של הגשר נמשכה כחמישה עשורים, כשלפי האגדה המקומית שילבו בתוכו ביצים, לצד מלט, כדי לחזק את יסודות הגשר.
  • בניית הגשר הושלמה רק בתחילת המאה ה-15, בתקופת ואצלב הרביעי – מי שהיה בנו של קארל. למרות זאת הגשר קיבל כמובן את שמו של קארל, והפך מיד למרכזי מאוד בנוף של פראג.
  • עד המאה ה-19 השלטון המקומי היה גובה אגרה מהעוברים על הגשר, מה שסייע במימון התחזוקה והתיקונים שנדרשו כאן לאורך השנים. באותה תקופה הוא היה היחידי שחיבר בין חלקי פראג, אבל מאז נבנו גשרים נוספים.

למעוניינים, הנה סרטון קצר שמתאר את הסיפור של הגשר:

4 טיפים חשובים לקראת הביקור בגשר קארל:

  1. כשתגיעו לגשר קארל, תעברו אותו. צליחת הגשר, מצד לצד, נמשכת משהו כמו 10 דקות. אלא שבביקור תיירותי, בעיקר בפעם הראשונה, כדאי להביא בחשבון זמן לצילומים, לעצירות, לדוכנים וכן הלאה
  2. היזהרו מהכייסים שנמצאים בגשר ובסביבתו בכמויות
  3. אם אתם מטיילים עם ילדים, החזיקו איתם ידיים ושמרו על קשר עין. קל מאוד ללכת לאיבוד כאן, בין המוני האנשים
  4. שעות הבוקר המוקדמות הן עמוסות פחות. אם אתם מחפשים ביקור "שקט" או מגיעים עם עגלת תינוקות הדורשת תמרון, יכול להיות שאלו הן השעות המומלצות עבורכם
לשתף זה כיף:

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

דילוג לתוכן