חיפוש

הרובע היהודי בפראג, אתרים חשובים, מסעדות כשרות ועוד

הרובע היהודי בפראג (Josefox), הממוקם בצפון העיר העתיקה, הוא אתר מבוקש מאוד בקרב ישראלים (ולא רק) המגיעים לפראג. תמצאו בתחומיו מוזיאון יהודי, בתי קברות, בתי כנסת, מקוואות ומבנים אחרים, מרתקים מבחינה תיירותית. אם מוסיפים לכך את העובדה שישראלים רבים בוחרים ללון בו, ואת היצע המסעדות והסופרמרקטים הכשרים שהוא מציע, אפשר להבין מדוע יש סבירות די גבוהה שגם אתם תבקרו ברובע היהודי.

ההיסטוריה היהודית של פראג בפרט וצ'כיה בכלל עשירה מאוד, כאשר בתקופות השיא חיו במדינה כ-400,000 יהודים. הקהילה היהודית בעיר שגשגה, בעיקר בחצי השני של המאה ה-19. אלא שאז הגיעה מלחמת העולם השנייה ופגעה אנושות בקהילה היהודית של פראג. כיום, מתגוררים בצ'כיה כמה אלפי יהודים "בלבד", רובם ככולם בפראג.

החדשות הטובות הן שכמו בתחומים רבים אחרים, ובמקומות שונים בעולם, גם בפראג היהודים השאירו ועדיין מותירים חותם. היהודים שחיו בבירת צ'כיה לאורך השנים השאירו מורשת עתיקה שבאה לידי ביטוי עד עצם היום הזה. הרובע היהודי בפראג, לצד אתרים נוספים בעיר, מראים את זה בדיוק. זהו אתר מומלץ לביקור עבור כל ישראלי שמעוניין להתחבר למורשת שלנו, כשרבים ייקחו את זה כמה צעדים קדימה ויבחרו בו גם כאזור הלינה שלהם.

הרובע היהודי בפראג על מפת Google
הרובע היהודי בפראג על במפת Google

הכירו את הרובע היהודי בפראג

מוקדי העניין המרכזיים שיעניינו יהודים מרוכזים מטבע הדברים ברובע היהודי יוזפוב (Josefox), שנחשב לאחד המעניינים והמתוירים בעיר אפילו בלי קשר לשאלה היהודית. העובדה היא שהרובע הזה מרשים מאד מבחינה ארכיטקטונית או אפילו אומנותית, ככה שאתם צפויים לפגוש כאן תיירים מכל קצוות העולם – אבל, כן, בעיקר יהודים.

הרובע ממוקם בצפון העיר העתיקה, שממוקמת כשלעצמה ממזרח לנהר הוולטבה, וכולל כמה אתרים חשובים כמו המוזיאון היהודי בפראג (Stanti Zidovske Museum). המוזיאון נוסד ב-1906, במטרה לשמר חפצי אומנות חשובים מבתי הכנסת של פראג, וסבל מתלאות שונות במהלך השנים. כיום כולל המוזיאון כ-40,000 פריטים וכמאה אלף ספרים.

נקודה חשובה אחרת היא שבמסגרת המוזיאון מרוכזים חלק ממוקדי העניין המרכזיים של הרובע, וכרטיס כניסה אחד (שאגב, ממש לא עולה זול) יאפשר להיכנס לכל האתרים שמהווים חלק משטח המוזיאון.

>> לחצו כאן לחיפוש ולהזמנה ממגוון הסיורים והכרטיסים לרובע היהודי בפראג…

בתי כנסת בפראג

בתחומי הרובע היהודי מספר לא מבוטל של בתי כנסת, חלקם פעילים וחלקם משמשים אך ורק כחלק מהמוזיאון היהודי או למטרות הנצחה ושימור המסורת היהודית. המרכזיים שבהם הם:

  • בית הכנסת מייזל – הוקם במאה ה-17 ואינו פעיל כיום כבית כנסת. מהווה כאמור חלק מהמוזיאון היהודי, ומכיל תערוכה שמציג את היסטוריית יהדות פראג והבוהמיה בין המאות ה-10 ל-18
  • בית הכנסת פינקס – הוקם בשנת 1535 ושופץ מאז כמה וכמה פעמים, כולל תוספת בסגנון רוקוקו במאה ה-18. בשנות ה-60, גילו בקרקעית המבנה גם מקווה ובאר מים. בית הכנסת פינקס מהווה כיום מעין אתר הנצחה ליהודי צ'כיה ובוהמיה שנספו בשואה.
  • בית הכנסת הספרדי – בית כנסת בעל מראה מודרני מפואר שנבנה ב-1868 במקום בית הכנסת ה"ישן". מקור השם הוא עיטורי הזהב והאריחים הצבעוניים שבבית הכנסת, שמדמים את האדריכלות המורית. למרות זאת, מי שהתפללו בו בעבר היו יהודים ממוצא אשכנזי ולא ספרדי
  • בית הכנסת קלויז (קלאוס) – ממוקם בסמוך לבית העלמין בעיר, שימש על תקן בית הכנסת של חברת קדישא בפראג. כיום מהווה חלק מהמוזיאון ומציג בעיקר פריטים המתייחסים למנהגי הדת היהודית ולטקסים המרכזיים בה.

בפראג מספר בתי כנסת שנחשבים לפעילים ועשויים להיות רלוונטיים גם עבור מי שמעוניין לערוך תפילות בשבתות, בחגים וכן הלאה. ההיבט התיירותי קיים בחלק מהם, אבל לא בהכרח בולט בכולם. אם אתם מעוניינים לנהוג כיהודים בפראג, תוכלו לבקר בחלק מבתי הכנסת שהוזכרו מעלה וכגם בבתי כנסת אחרים, כמו בית כנסת ה"היובל" או בית הכנסת "הגבוה", שנמצא ממש בצמוד לבית העיירה היהודית.

הרובע היהודי בפראג כולל בתי כנסת, מוזיאון ועוד
בית כנסת ברובע היהודי בפראג

בית הכנסת היהודי הישן-חדש (Old-New Synagogue), הנקרא גם בית הכנסת אלטנוישול, נמצא במתחם אך ידרוש מכם לקנות כרטיס כניסה נפרד. זהו בית כנסת חשוב מאד, הנחשב לוותיק ביותר הפעיל באירופה מהזרם האורתודוקסי. הוא הוקם עוד במאה ה-13 ומאופיין במראה גותי הכולל גג מחודד, שהוקם כמה מאות שנים לאחר מכן. לפי האגדה, עליית הגג שלו מאכלסת בגניזה את הגולם מפראג.

אם אתם מעוניינים להתפלל, אנחנו ממליצים לכם לשאול ישירות במהלך הביקור שלכם ברובע היהודי מתי אמורות להתקיים תפילות. בנוסף, ברחובות Miaselova ו-Shiroke תמצאו מקוואות.

בתי קברות: ההיסטוריה של פראג קמה לתחייה

אתר אחר בעל חשיבות מכרעת הוא בית הקברות היהודי (The Jewish Cemetery). בית הקברות הענק הזה כולל כ-12,000 מצבות גלויות, כאשר ההערכות מדברות על כך שמתחת לפני הקרקע מסתתרות עוד כ-100,000 מצבות – תאמינו או לא, יש כאן לא פחות מ-12 "קומות" בהן קבורים מתים. בית הקברות מאופיין בארגון כאוטי של הקברים, אפילו מפחיד מנקודת מבט מסוימת, אבל מכאן גם חשיבות הביקור בו.

יש בו כמה קברים חשובים מאוד בהיסטוריה היהודית של פראג: הקבר המפורסם ביותר במקום הוא של הצדיק המהר"ל מפראג, מי שיצר בזמנו את הגולם מפראג. בסמוך ליציאה מבית הקבראות תמצאו את בניין החברה קדישא בעל שתי הקומות, ששימש בעברה בית טהרה ואפילו חדר מתים. הוא מציג היום תערוכה די קטנה המתמקדת במנהגי היהדות הקשורים למוות ולטהרת האדם הנפטר.

בית הקברות היהודי בפראג ז'יז'קוב (Old Jewish Cemetery Zizkov) היה בשימוש על ידי יהודי פראג במשך כמה מאות שנים, מהמחצית השנייה של המאה ה-17 (תקופה בה בית הקברות העתיק נסגר) עד לשלהי המאה ה-20, בה החל השימוש בבית הקברות ה"חדש" בעיר. חשוב לציין שרוב שטחו של בית הקברות נהרס מאז, למעט חלקה קטנה יחסית, אבל הוא עדיין מרשים.

לצד זה תמצאו ברחבי הרובע היהודי בפראג מבנים חשובים אחרים, מתקופות שונות בהיסטוריה. בית העיירה היהודית, לדוגמה, הוקם ב-1586 ומרשים מאד בעיצוב הרנסנס שלו ובמאפייני הבארוק שלו. שימו לב לשעון של בית העיירה, בו מוצגות אותיות עבריות ומחוגים שנעים בכיוון הפוך ממנה שאנחנו מכירים.

סיורים ברובע היהודי

הרובע היהודי בפראג הוא מרתק, במיוחד למי שמחפש ללמוד על השורשים היהודיים של העיר. אפשר לסייר בו באופן עצמאי, אבל בדרך זו אתם עלולים לפספס חלק גדול ממוקדי העניין, מהנקודות ההיסטוריות, מהאנקדוטות וכן הלאה. ההמלצה שלנו לכן היא לשקול בחיוב הזמנה של אחד הסיורים המתמקדים באזור הרובע היהודי.

תוכלו למצוא גרסאות שונות של סיורים ברובע היהודי בפראג, שמתחילים מסכום של עשרות שקלים לאדם ויכולים להגיע גם לכמה מאות שקלים. רוב הסיורים נמשכים כ-3-2 שעות, פרק זמן שיאפשר בהחלט לחקור את הרובע בדיוק כמו שצריך. אפשרות אחרת, יקרה אבל אינטימית הרבה יותר, היא להזמין סיור פרטי ברובע היהודי שיכול להיות גם ממושך יותר.

באתרים הגדולים (והמומלצים מאוד) להזמנת סיורים, תמצאו מגוון רחב של אפשרויות, כשבדרך כלל שפת ההדרכה היא אנגלית. לצד זה יש כמה סיורים בעברית, בין אם כאלו המתמקדים רק ברובע היהודי ובין אם כאלו שמאפשרים לחקור את "פראג הקלאסית" – ולכן מאפשרים גם לחקור אתרים חשובים אחרים במפה של פראג, כמו כיכר ואצלב או אפילו אזור כיכר העיר העתיקה.

שימו לב שסיורים בעברית בפראג עשויים להיות מבוקשים מאוד, בעיקר בעונות החמות של לוח השנה התיירותי, ולכן אנחנו ממליצים לא לחכות לרגע האחרון אלא להזמין סיור לפחות כמה ימים לפני המועד המתוכנן שלו.

כאן תוכלו לראות חלק מהסיורים שמוצעים ברובע היהודי בפראג ולשריין לעצמכם מקום:

Powered by GetYourGuide

מסעדות ואוכל כשר

ישראלים שהם שומרי מסורת או כשרות (בטח ובטח שניהם) נתקלים בלא מעט קשיים במהלך הביקור שלהם ביעדי העולם. חלק מהם פותרים אותם באמצעות הבאת אוכל מהבית, בעוד אחרים מחפשים בנרות מסעדות כשרות. בפראג התמונה חיובית יחסית, גם אם לא מושלמת. אפשר למצוא כמובן מסעדות כשרות בפראג, גם אם הרשימה לא אינסופית.

המסעדות ממוקמות לרוב ברובע היהודי ומציעות מאכלים שאנחנו מזהים כ"ישראליים". חשוב לזכור שמכיוון שעלויות ההכשר בפראג הן לא מבוטלות, בדומה לאזורים אחרים בעולם, המחירים במסעדות הכשרות נוטים להיות גבוהים ביחס למסעדות אחרות בפראג. יש אנשים שמרגישים שהם לא מקבלים עליהן מספיק תמורה, וזה בסדר גמור ואפילו הגיוני.

ברובע היהודי תוכלו למצוא מספר סופרמרקטים, מאפיות וחנויות מכולת שונות שמציעות מוצרים כשרים בכמויות מרשימות. מוצרים כשרים בדרגות משתנות תוכלו למצוא בחלק מחנויות הסופרמרקט של הרשתות הצ'כיות המובילות, דוגמת אלברט או טסקו. מכיוון שהכשרות של המקומות הקולינריים השונים עשויה להשתנות עם הזמן, מומלץ לברר במעמד ההגעה בדיוק מה כשר ומתאים לדרישות העיקריות שלכם.

ואיך אפשר בלי בית חב"ד?

בית חב"ד הוא מקום אותו פוקדים ישראלים רבים במהלך השהות שלהם בעיר זרה, וזה נכון גם בבירת צ'כיה. בית חב"ד בפראג עבר לפני מספר שנים לכתובת חדשה והוא ממוקם כיום ב-U Milosrdynch 9 שבמרכז העיר. בבית חב"ד מתקיימות תפילות שחרית ומנחה בימי חול, יחד עם קבלת שבת, תפילת שחרית וקידוש. בנוסף, בית חב"ד הוא שחולש על מסעדת "שלנו", המסעדה החלבית הכשרה היחידה בעיר.

ניתן להגיע לבית חב"ד לקבלת עצות כלליות על טיול בעיר, בדגש על הסממנים היהודיים שלה: איפה לבקר? היכן לרכוש מוצרים כשרים? וכן הלאה.

מחפשים עוד אתרי חובה בפראג, בנוסף לרובע היהודי? הנה הרשימה שהכנו עבורכם.

לשתף זה כיף:

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

דילוג לתוכן